Kille som gillar ballader????

En man förväntas idag att vara vältränad, sexig, stenhård, lukta diesel, ha skit under naglarna köra snabba muskelbilar osv. Om man inte lever upp till den stereotypbilden som förväntas kan man betraktas som omanlig.

Så  måste man då raka pungen med vinkelslip för att vara manlig? Hur är det egentligen?

Jag skulle vilja att alla slår upp sidan 28, etikettsbrott. På bilden ser vi en man peta sig i näsan medans kvinnan bredvid blir äcklad. Varför är det just mannen som petar sig i näsan? Och inte kvinnan? Det är obifintligt att kvinnan skulle göra det. Det bryter mot normerna som ställs på kvinnor idag.

Vi lever i ett samhälle där män o kvinnor har olika förväntningar på sig. Redan från dag 1 vid födseln börjar vi att formas till de olika stereotyperna vi har i samhället. Man delar ut rosa dockor till tjejer och leksakspistoler till pojkar. Detta präglar oss givetvis väldigt mycket under årens gång och påverkar en stor del av våran identitet.

Jag ska nu berätta lite om hur min uppväxt har sett ut parallellt med alla normer och förväntningar det ställs på en liten grabb.

Det var ungefär i lågstadiet som alla grabbar började med manlighets snack. Man började jämföra sig mot varandra i diverse styrketävlingar så som armbrytning . I mellanstadiet så utvecklades detta till mer våldsrelaterade beteenden. Jag minns en lek som vi skapade som kallades för den nakne riddaren. Efter varje gympapass så skulle en kille springa runt naken i omklädningsrummet och snärta alla som bytte om så hårt och så mycket det bara gick.  Detta resulterade ofta i blod och tårar och majoriteten tyckte egentligen inte om detta alls. Men de fanns de 2-3 coola grabbarna som ville leka detta. Och alla ville ju vara coola, eller hur?

Med tidens gång så mognade vi killar och började så småning om att gå i högstadiet, nu gällde det att vara cool inför tjejerna. Att vara alfahanen. Det var mycket vanligt att vi grabbar i klassen kom hem med 3-4 blåmärken på lår och armar efter alla slag och sparkar vi hade utdelat till varandra. Jag tror inte riktigt vi visste varför vi gjorde detta. Det känndes helt okej att dela ut lårkakor och slag för det var ju trots allt på ”skoj”. Det fanns ingen överenskommelse om att man fick slå varandra utan det var helt enkelt någonting som bara hände.

Som tur var så växte vi till slut upp och hittade våra identiteter och skojbråkandet upphörde.

Jag skulle vilja att alla  betraktar bilden på sida 5, lejon.  Där ser man två stycken lejon som gör en slags kraftmätning mellan  varandra. Hanen måste visa att de är han som är alfahanen medans honan vill visa att det är hon som ska bestämma. Jag liknar detta beteende med de normer och förväntningar många av oss killar har växt upp med.

Män dör tidigare än kvinnor, över hela världen. En helt överrepresenterat antal av de som dör av trafikolyckor är män,  mer män begår självmord än kvinnor självmord, missbruk, våld och sjukdomar är även vanligare hos män. Jag tror att detta är på grund av den skeva genusuppfattningen vi har idag. Normerna är inte bara ohälsosamt utan får även förrödande konsekvenser i ett genus perspektiv.

Sammanfattningsvis

Normerna upprätthåller maktordningen mellan män och kvinnor, och för att skapa jämställdhet behöver de förändras. Vi behöver förändra dessa normer och ge flickor och pojkar mycket mera fria tyglar.

 

Så nu mina vänner vill jag avslutningsvis  uppmana er killar och tjejer att våga bryta mot könsrollerna. Så som jag gör nu! Tack för mig!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *